5daters

Wij geloven hélemaal in online daten. Jammer dat er geen goede sites zijn.
Daarom willen we er een bouwen. Met jouw hulp.

 
HOME
ONS ONDERZOEK
DENK MEE
POLLS
DE TUSSENSTAND

DIANA

   
19/02/2011
Hoeveel Matches Wil Je Krijgen?
title

Tuut-boing-fluup! Het geluid dat mijn hersenen maken als ze kortsluiting krijgen. Dat hoor ik wel eens wanneer ik bijvoorbeeld in de supermarkt voor een rek met 22 verschillende soorten boter sta. Kortsluiting omdat ik een overvloed aan keuze voor me zie. Maar wanneer is iets te veel keuze? Een cruciale vraag voor onze datingsite: want hoeveel matches zou je gepresenteerd willen krijgen?

Het heet the paradox of choice: meer keuze maakt je niet vrijer, maar eerder verlamd, niet gelukkiger maar eerder ontevreden. Voor een uitgebreidere omschrijving in woord klik hier, of in beeld, klik hier. The paradox of choice is helder uiteengezet door psycholoog Barry Schwartz.

 

De ene mens heeft meer last dan anderen van deze twijfelkeuze. Over het algemeen zijn mensen snel geneigd te denken dat ze bij veel opties verkeerd kiezen. Of ze kiezen wel makkelijk maar het blijft knagen dat er mogelijk iets beters bij zat. Slechts weinigen kiezen standvastig en zijn of blijven gelukkig met hun keuze.

 

Zo is een vriendin van een vriendin schoenverkoopster en heel resoluut met haar klanten. Zodra ze meerdere modellen uitkiezen, selecteert zij al voor de klant zonder dat deze dat weet: ze zegt dat er slechts twee modellen uit de selectie van de klant beschikbaar zijn. Op deze wijze verkoopt ze meer paar schoenen want mensen kiezen makkelijker tussen twee dingen. En zijn dan ook eerder geneigd tot aankoop over te gaan. Haar persoonlijke verkoopcijfers zijn hoger dan die van haar collega's...


Dat roept de vraag op: hoeveel paar schoenen (lees: potentiële partners) zouden we je moeten voorschotelen?


Iedereen tonen betekent dat je gaat scrollen door tientallen geschikte partners. Dit zal je keuze niet makkelijker maken. Maar is slechts een mogelijk geschikte kandidaat genoeg, of moeten het er twee of drie of meer zijn? OF is het beter om te beginnen met een basisaantal en dan elke dag een nieuw voorstel?

 

Hoe zouden jullie het graag zien? Wat is wijsheid!

 

PS: check dit artikel 'Eenzaam door veel keuze in de liefde' in Santé


 

 
avataranonym
layka62, 13 May, 21:13:
Nou 1 optie vindt ik wel erg weinig hoor.Ik sta al twee weken op een match,dus veel keuze heb ik niet.En iets meer zou toch wel prettig zijn.
avataranonym
jolanda, 02 May, 21:25:
ik zou graag iemand uit mijn regio als aanbeveling willen en niet bijvb 50 km van mij vandaan. Verder houd ik wel van keuzes maken dus het aantal personen mag gerust oplopen
avataranonym
Vera, 09 April, 22:59:
Ik zit net op jullie site. Echt super! Wel vind ik het jammer dat de keuze beperkt is en dat ik een dag moet wachten voor nieuwe matches. Ik kon 9 van de 10 al direct wegstrepen (hoezo kieskeurig ;) ) Dus had graag direct wat andere alternatieven gehad. Tenzij deze er dus echt niet zijn. Maar dat verneem ik dan ook graag. Thanks.
avataranonym
Bitterkoek, 20 March, 22:00:
Beter 3 goede matches dan 25 slechte.
avataranonym
Clau, 03 March, 18:44:
ik vind ook nodig dat optie beperkt wordt, anders zie je door de bomen het bos niet meer. Het is al moeilijk genoeg om zonder het intermenselijke een keuze te maken(zien,horen van iemand) er zijn ook heel veel fake,of gebonden mensen die op snelle sex uit zijn.
avataranonym
iedje, 25 February, 10:50:
Wat ik leuk zou vinden is een combinatie tussen een datingsite en paiq...
En wat ik merk is inderdaad dat mensen niet de moeite nemen op een antwoord te geven op een reactie. Dus op een of andere manier zouden mensen hier in gestimuleerd en/of gedwongen moeten worden.
avataranonym
Angelique, 25 February, 08:22:
Toch iets langer doormailen om te zien hoe de matches zich (blijven) gedragen? Het is een natuurlijke shifting.. Ach en heb je een keer een verkeerde pot mayo, heb je geleerd voor de volgende keer. Bij een "foute" date denk ik altijd "ach heb ik weer een leuk verhaal voor feesten en partijen..
avataranonym
John, 24 February, 21:50:
Mijn ervaring met datingsites is dat het aanbod te groot is. Het is een wirwar van zoekenden die door de bomen het bos niet meer zien.
Dit zijn mijn ervaringen als man:
1 je stuurt een leuk bericht met wat complimentjes naar een dame van je gading en je krijgt zelden een antwoord terug. Ik heb zelfs na geen reactie te hebben ontvangen gevraagd naar het waarom en ook daar kwam geen reactie op terug. Mijn vermoeden is dat de dames in kwestie te veel reacties krijgen omdat het een massamedium is. Daarnaast is het misschien een vervaging van normen en waarden om te reageren.
2 er wordt toch eerst naar de foto gekeken ondanks dat men aangeeft dat het innerlijk belangrijk is. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik in eerste instantie ook af ga op een leuk voorkomen en daarna pas verder lees.
3 de tekst die jezelf plaatst wordt niet of nauwelijks gelezen.
4 de meeste mensen zoeken een relatie binnen Nederland en datingsites zijn vaak internationaal waardoor ik wel veel reacties uit het buitenland ontvangen heb. Met name uit de voormalige Sovjet republieken, Azië en Zuid Amerika. Ik denk dat dit veel geld in het laatje brengt van de provider, maar op dit soort reacties veelal vanuit financieel oogpunt zit ik niet te wachten.
5 sites met een zogenaamde psychologisch verantwoorde match voorstellen leveren ook niets op.

Ik ben 1x meegeweest met een skivakantie voor vrijgezellen waarbij de heren en dames gelijk in aantal waren en dat is qua sfeer zeer goed bevallen. Ik denk dat het belangrijk is om een combinatie te vinden tussen het online gebeuren en een snelle ontmoeting door een activiteiten programma aan te bieden. Daarbij bedoel ik niet de afgezaagde feestavonden in een groot evenementen centrum.

Brainstormmomentje: Laat een groep mensen elkaar selecteren voor een activiteit. De activiteit die zoiets zou kunnen zijn als 'wie is de mol' of andere opdrachten vervullen zonder daarbij de druk van quickdating te voelen. Elkaar leren kennen in een ontspannende omgeving en activiteit. Waar leerde je vroeger een vriend of vriendin kennen. De kroeg, een vereniging, op vakantie, een concert, etc. Vaak ontstonden relaties pas na langere tijd omdat je de eerste keer niet goed gekeken had. Boots de situatie na van voor het wereldwijdeweb.

De moraal van mijn verhaal: hou het online gebeuren zo kort mogelijk en bevorder daarna het offline gebeuren.
Groet John.
P.S. Heike ben je al onder de pannen?
avataranonym
Natascha, 23 February, 17:22:
Ik vind dat je niet teveel keus moet hebben, want daardoor wordt je alleen maar veeleisend. De manier waarop die matches tot stand komen vind ik ook belangrijk. De meeste datingsites gaan ervan uit dat je iemand zoekt die 100% bij je matcht omdat ze dezelfde interesses, geloofsovertuiging of wat dan ook hebben. Terwijl je juist ook vaak kunt vallen op het type dat juist het tegenovergestelde is van jou.
avataranonym
Nouk, 22 February, 19:51:
Bij de juiste match is 1 natuurlijk al voldoende.
Maar wat ik mis bij de meeste voorstellen is een foto. Tuurlijk gaat het ook om de binnenkant maar die leer je kennen bij het mailen / daten. Maar ik wil toch ook graag zien met wie ik het contact aanga.
En verder kies ik graag zelf dan dat mij iets wordt voorgesteld. Alhoewel me dat ook nog niet de liefde van mijn leven heeft opgeleverd ......
avataranonym
Dianne, 22 February, 11:36:
@all: om iedereen te plezieren denk dat dan zo'n 10 actieve hoogwaardige (jaja gaan we proberen!) matches als start een goed begin is en dat er dan elke dag 1 omgeruild mag worden voor een nieuwe, potentielematch? Zoiets, zou dat kunnen werken? Heb je toch eerst een basis-poultje MET verse aanwas. (Die er dan wel moet zijn uiteraard ;-) EN @SANNE: je hebt gelijk, het bijzondere uit 'gewone' mensen halen, dat is niet perse heel moeilijk denk ik. Zodra je met iemand praat ontdek je altijd wel iets ongewoons, mensen zijn over het algemeen toch vrij bijzonder wanneer je de tijd voor elkaar neemt. De opzet van de site is al frisser dan het gros van het aanbod vind ik zelf, maar goed, dat ontwerpen we nog een beetje, dus kan ik nog niet laten zien. Hopelijk wel snel. Ik vind het in ieder geval bijzonder en leuk, dus dat is al 1 tevreden klant ;-)
avataranonym
Lex Root, 22 February, 00:02:
Het aantal matches is eigenlijk onderschikt aan het resultaat. Namelijk het vinden van een leuke relatie die hopelijk dan uitgebouwd kan worden. Ondanks mijn leeftijd (60 jr.) wil ik de tijd en keuze hebben de juiste lieverd te vinden. Liever wat langer gewacht en de juiste gevonden dan weer een contact waar je toch weer al je gevoelens inlegt. Elke afwijzing bloed je toch een beetje dood vind ik. Dus als het kan meerdere opties!! Lex.
avataranonym
Wilma, 21 February, 23:16:
Een paar jaar date heeft niets opgeleverd dus iets schort eraan...of mijn gevoel bedriegt me of het inderdaad de gemie die de grootste rol speelt en die ontbrekt bijeen ontmoeting...krijg de indruk dat je alleen maar af kan gaan op hetgen er beschreven staat en dat niet compleet [mensen buiten beschouwing gelaten die fake zijn. Hetgeen er beschreven staat.te veel keuzes waar je niet uit kan kiezen omdat het te beperkt is wat je in een korte tijd belangrijk vind te weten.
Zoals karakter woonpllaats en flexiebel genoeg daarin. hoe betrouwbaar en eerlijk [normen en waarde enz. Een foto zegt zo weinig en toch ga je daar op af.

Al bij al.....de wirwar van aanbod beperken in groepen lijkt me zo
Mij heeft het na die jaren alleen maar teleurstelling gegeven en geeft me geen energie om verder te gaan op deze manier al weet ik dat het een vrij veilige manier is...veel tijd en weinig resultaat is niet prettig.

avataranonym
Sanne, 21 February, 21:44:
Ik vind het zelf prettiger om te kunnen kiezen uit meerdere mogelijkheden, met hoogstens een grove voorschifting (door de site). Het idee van Suus vind ik minder, want ik houd niet zo van daten in een groepje, waardoor je competitiegedrag versterkt en minder snel tot een persoonlijk gesprek komt. Uitgaan met kennissen zonder dat het doel een date is, is natuurlijk wel erg gezellig ;) maar dat doe ik al d.m.v. een activiteitensite en bevalt me erg goed. Voor een persoonlijke date sta ik op meerdere sites en ik heb regelmatig leuke dates, maar nog niet 'die ene' met wie het spettert.
Ik hoop niet dat jullie site voor alweer zo'n tv-programma is, met van die aantrekkelijke, geslaagde en welbespraakte dertigers, die zonder extra hulp heus wel iemand zullen vinden, als ze hun eigen verwachtingen ook een tikkie bij zouden willen stellen ;) De grootste doelgroep is toch echt 'de gewone man/vrouw', die niet elk jaar 3x op vakantie gaat, of een topfunctie heeft of alleen maar een kleine aanvulling op zijn of haar geslaagde leven zoekt. Dan voel ik me niet zo aangesproken nl. en zit ik alleen maar naar mooie mensen te kijken.
Het is pas een uitdaging als je uit gewone mensen iets bijzonders kunt halen. Hoe zien jullie dat?
avataranonym
maurice, 21 February, 21:14:
als ik aan het daten ben wil geen verdere meldingen hebben je word er mee dood gegooid en als je een reactie daarop geef krijg je nooit geen reactie terug,dus als ik een date heb vind ik het wel genoeg ik hou het altijd bij 1 tegelijk ik ben trouwens ook niet zo'n flirter.en kiezen doe ik in de winkel bij de reclame's en niet met daten (het klikt of het klikt niet)
avataranonym
Margreet, 21 February, 20:18:
Als ik met iemand aan het daten bent dan hoef ik geen nieuwe matches te ontvangen. Ik wil graag matches ontvangen als ik dat zelf aangeef.
avataranonym
lenneke, 21 February, 19:26:
Het lijkt me niet dat je extra moet betalen voor een nieuwe match, dat zou impliceren dat het "jouw" fout is dat er geen geschikte kandidaat bij de eerste 3 zat. Even wachten voor de volgende "lichting" lijkt me wel logisch helemaal als er al wat dates uit voort gekomen zijn. De money issue is wel erg belangrijk niet alleen uit commercieel oog punt maar bessef dat het dan serieuser is dan de gratis sites. Als je maar wel antwoord kan geven op berichten en een chat mogenlijkheid. Ik mer dat mannen het irritant vinden om lang te chatten en vrouwen juist langer willen chatten voor ze op daten over gaan.
avataranonym
Hetty, 21 February, 17:56:
Wie er ooit verzonnen heeft dat wij willen kiezen uit 76 soorten mayonaise. Het gevolg van het Amerikanisme? Als het over partners gaat is een genoeg. Die partner moet dan wel heel eerlijk zijn in wat hij zoekt. Mijn eigen ervaring met daten is dat veel mannen erg kijken naar uiterlijk en leeftijd. Mag van mij hoor, maar dan moet je daar eerlijk over zijn. Dus mijn voorstel zou zijn om ze een voor een te selecteren en als dat niet klikt dan gaan we gewoon verder zoeken.
avataranonym
Heike, 20 February, 21:47:
@Emma en mocht je de 3 opties niets vinden. Wat dan? Vind je het prima om een dag/paar dagen te wachten tot je weer nieuwe krijgt? Of wil je er dan voor betalen om nieuwe matches te krijgen?
avataranonym
Emma, 20 February, 08:27:
Inderdaad, ik heb ook gehoord - en gemerkt - dat keuze niet altijd gelukkiger maakt. Dus niet te veel opties dan maar. Maar... ik wil wel wat te kiezen hebben. Dus minstens drie opties graag!
 
 

POLL

Wat vind jij van ons initiatief?

WIE ZIJN WIJ?

titelvideo

Even voorstellen! Wij zijn Justine, Michiel, Heike, Dianne en Martijn en wij hebben een plan. Wij geloven echt in online daten maar waarom zijn datingsites altijd zo waardeloos? Dat kan toch beter? De komende maanden gaan wij dat uitzoeken zodat we met onze bevindingen én jouw hulp de perfecte datingsite kunnen bouwen.

 

MEEST GELEZEN

» Vooruit met de geit: Daten met Dieren!

DE TUSSENSTAND

Wat heeft ons onderzoek tot nu toe opgeleverd? Bekijk hier de uitkomsten van onze experimenten. Laat weten wat je ervan vindt. En geef je eigen commentaar »

DENK MEE

Wat zijn jouw ervaringen met online daten?
Laat ons weten wat je denkt. Vertel ons over jouw (disaster) dates. Geef ons tips. Schrijf alles wat je wilt nu op ons forum. »

FACEBOOK

FLICKR

Wil je op de hoogte blijven?

About | Contact | Disclaimer