Alleen naar een bruiloft

Het is altijd een leuke verrassing als er een uitnodiging op de mat valt. Of het nu voor een verjaardag, een bruiloft of een babyshower is, ik ben altijd in voor een feestje. Een tijdje geleden (nog voor de Coronatijd) werd ik uitgenodigd voor de bruiloft van een vriendin. Ik had meteen heel veel zin in het feest, maar tegelijkertijd bedacht ik mij ook dat ik waarschijnlijk niemand van de genodigden zou kennen op het feest. Ach, niet te lang over nadenken. Dat zie ik tegen die tijd wel.

De grote dag breekt aan en vandaag is het dan zover. Mijn vriendin gaat trouwen! Ik ben uitgenodigd om ’s avonds naar het feest te komen.

Terwijl ik de zaal inloop, bekruipt mij ineens het benauwde gevoel om hier helemaal alleen te zijn. Ik ken echt helemaal niemand, zelfs niet van gezicht. Oké, eerst maar even naar het gastenboek. De ceremoniemeesters hebben hier een heel creatief kunstwerk van gemaakt, waarbij je een aantal kaartjes in moet vullen met een persoonlijke boodschap. Hier ben ik wel even mee bezig. Mooi, want dan kan ik gelijk een beetje wennen aan de situatie.

Als ik klaar ben met de kaartjes en deze in de bak heb gegooid, kijk ik op en zie ik het bruidspaar staan. Yes, gelijk even de kans om ze te feliciteren. Allebei stralen ze van oor tot oor. Na een kort praatje loop ik naar de bar en bestel een glas wijn. Deze heb ik echt wel even nodig, want nu ik zo om me heen kijk zie ik dat iedereen met elkaar staat te praten.

Mr en Mrs

Ik heb echt wel een vlotte babbel en normaal gesproken vind ik het ook niet zo spannend om op iemand af te stappen, maar in dit geval heb ik het idee dat iedereen elkaar kent en dat ik de enige ben die alleen is gekomen. Achteraf denk ik echt dat ik dit groter maakte voor mezelf dan het was, maar ik voelde me er wel heel ongemakkelijk bij. Een bruiloft is denk ik ook één van de moeilijkste feesten om alleen naartoe te gaan.

Als ik net een grote slok van mijn wijntje neem, hoor ik een stem naast mij zeggen: “Ben je hier helemaal alleen?”. Wauw, is het zo opvallend dat ik hier alleen sta? Naast mij staan twee stellen, waarvan één van de dames mij aanspreekt. “Ja klopt”, zeg ik een beetje verlegen. “Nou, wat knap dat je alleen komt zeg!”, zegt de vrouw verrast. We raken met elkaar aan de praat en ik kom er achter dat de mannen collega’s zijn van de bruidegom. Na een kort praatje sta ik vervolgens weer alleen aan de bar.

Het klinkt misschien vreemd, maar hoewel ik tussen een groep met mensen sta, voel ik mij eigenlijk heel alleen. Het is een naar gevoel en ik word er onwijs ongemakkelijk van. “Dames en heren, het is tijd voor de openingsdans”, wordt er omgeroepen door de DJ. Yes, gered uit mijn ongemakkelijke moment. Iedereen loopt richting de dansvloer om te zien hoe het bruidspaar straalt tijdens hun openingsdans. Wat heerlijk om ze zo gelukkig te zien.

Aan het einde van de openingsdans, beginnen veel mensen mee te dansen. Wat kan mij het ook schelen, denk ik. Ik loop de dansvloer op, ga tussen de vrienden van het bruidspaar staan en doe gewoon of ik ‘erbij hoor’. Dit was de beste keuze ooit, want op de dansvloer raak ik aan de praat met een aantal meiden en heb ik het steeds meer naar mijn zin.

Na een tijdje komt de bruid naar mij toe. “Oh, ik besef me nu ineens dat jij natuurlijk helemaal niemand kent hier”, zegt ze, terwijl ze al lichtelijk aangeschoten is. “Ah joh, daar moet jij je helemaal niet druk om maken. Ik vermaak me prima”. Ik wuif het weg. Zij moet zich helemaal niet druk maken over mij, het is háár dag.

Nadat ik mij nog best een tijd heb vermaakt op de dansvloer, besluit ik dat het mooi is geweest en dat ik richting huis ga. Ik zeg het bruidspaar gedag en loop de deur uit met een tevreden gevoel. Hoewel ik het in het begin best spannend vond dat ik niemand kende, heb ik uiteindelijk toch een gezellige avond gehad. Ik kijk op mijn telefoon en zie dat ik een berichtje heb van een vriendin. Zij werkt om de hoek van de feestlocatie bij een bar en stuurt dat zij net aan het afsluiten is. “Juul, kom je hier nog even een drankje doen?”. Vijf minuten later zit ik bij haar op het terras met een glas wijn.

Hoewel ik uiteindelijk een gezellige avond heb gehad, ben ik toch blij dat ik nog even mijn hart kan luchten bij haar. Zij is ook single en begrijpt als geen ander hoe lastig het kan zijn om in je eentje naar een feest te gaan. “Ik ben trots op je, dat je toch bent gegaan”, zegt ze. “Ja ik ook. En weet je, uiteindelijk draaide het natuurlijk om het bruidspaar. Zij hebben een geweldige dag en een fantastisch feest gehad. Dat is het belangrijkste”, antwoord ik. En daar proosten we op: op het bruidspaar en op de liefde!

De bruiloft is inmiddels al een tijdje geleden. Ik heb in de tussentijd vaker feestjes meegemaakt waar ik alleen naartoe moest. De ene keer vind ik dit geen probleem en de andere keer zie ik er als een berg tegenop. Als ik van tevoren weet dat er alleen maar stelletjes zullen zijn of dat ik, net als op de bruiloft, helemaal niemand ken, dan maakt dat de situatie niet altijd even makkelijk.

Ik denk dat deze situatie voor veel singles herkenbaar is. Misschien kan je het gevoel hebben dat je alleen bent of dat andere mensen naar je kijken. Onthoud dan altijd dat het uiteindelijk om het bruidspaar gaat. Zij zullen op deze dag centraal staan en onthouden worden. En zie je er toch als een berg tegenop? Ga dan gewoon niet. Ik heb sinds deze bruiloft met mezelf afgesproken om alleen naar feestjes te gaan als ik me er goed bij voel!

Liefs Juul

www.dateverhaal.nl

Nog meer succesverhalen

Singles van Nederland hebben Pepper tot hun favoriete
datingsite bekroond. We hebben de Thuiswinkel Award gewonnen
omdat we
hoog scoren op o.a. prijs/kwaliteit verhouding en
persoonlijke klantenservice. Lees hieronder meer over
ervaringen met Pepper.

Bekijk direct de leukste singles

Volg Ons

Volg Pepper op Facebook, Twitter, Pinterest en Google+