Datingdilemma: wie betaalt eerste date?

Je hebt net een fantastische dinnerdate gehad met die ene leuke Pepper match. Terwijl jullie elkaar romantisch in de ogen staren, komt de ober met de rekening. Een ongemakkelijk moment: wie betaalt de eerste date?

Wie betaalt eerste date

De man betaalt
Uit onderzoek van Learnvest blijkt dat 59% van de daters vindt dat de man de eerste date moet betalen, tenzij de vrouw hem mee heeft uitgevraagd. 55% van de mannen is het hiermee eens, en vindt dat hij de eerste date moet betalen.

Waarom willen mannen toch zo graag betalen? Uit een artikel van Editie NL blijkt dat de man zich graag ‘nodig’ wil voelen. Door te betalen, voelt hij zich nodig. Zo zou zijn ego worden gestreeld…

En wat vinden de vrouwen ervan? 63% geeft aan het fijn te vinden als de man de eerste date betaalt. Eigenlijk dus heel traditioneel! Maar er zijn ook andere opties, want niet iedereen is het met deze gender typische rolverdeling eens.

De initiatiefnemer betaalt
42% van de daters vindt namelijk dat degene die de date initieert, de date ook moet betalen. Dus stel dat jij als vrouw je mannelijke Pepper match mee uit eten neemt, dan moet jij de rekening betalen. En andersom. Maar wat vinden vrouwen er eigenlijk van als er van ze verwacht wordt dat ze de date (gedeeltelijk) betalen?

De vrouw betaalt (een deel)
Ander onderzoek (Lever, Frederick & Hertz; 2015) laat zien dat 44% van de vrouwen het eigenlijk een beetje vervelend vindt als de man verwacht dat ze mee betaalt aan de date.

En 39% van de vrouwen wil zelfs dat een man weigert wanneer ze aanbiedt een deel te betalen. Toch geeft 40% van de vrouwen aan dat ze het vervelend vindt als een man haar bijdrage weigert.

Ingewikkeld
En wat vindt de man ervan als de vrouw wil bijdragen aan de rekening? Het onderzoek laat zien dat 64% procent van de mannen vindt dat vrouwen een bijdrage moeten leveren bij het betalen van de eerste date. Of dat ze het in ieder geval aanbieden.

44% procent van de mannen geeft zelfs aan niet verder te willen daten met een vrouw die nooit betaalt. Maar als een vrouw de hele rekening wil betalen, voelt 76% van de mannen zich juist weer schuldig. Snap jij het nog?

Verwachtingen
Het lijkt erop dat verwachtingen een grote rol spelen. De vrouw verwacht dat de man betaalt, en de man verwacht dat de vrouw op zijn minst aanbiedt een deel te betalen.

Dus mannen, als de rekening wordt gebracht, bied dan aan de rekening te betalen. Laat de vrouw bepalen wat er verder gebeurt. Als ze aanbiedt om een deel te betalen, kan je zeggen dat dat niet hoeft. Als ze toch per se een deel wil betalen, laat haar dat dan wel doen. Anders staat er mogelijk een nog gênantere situatie: ruzie op een eerste date…

Going Dutch
En vrouwen, bereid je erop voor dat de man wil betalen, maar bied wel aan mee te betalen. Wil je niet dat hij alles betaalt? Split de rekening; going Dutch is ook oké. Je kan natuurlijk ook aanbieden om de volgende keer te betalen. Heb je meteen een goede reden voor een vervolgdate!

 

Nog meer succesverhalen

Singles van Nederland hebben Pepper tot hun favoriete
datingsite bekroond. We hebben de Thuiswinkel Award gewonnen
omdat we
hoog scoren op o.a. prijs/kwaliteit verhouding en
persoonlijke klantenservice. Lees hieronder meer over
ervaringen met Pepper.

Bekijk direct de leukste singles

Volg Ons

Volg Pepper op Facebook, Twitter, Pinterest en Google+