Zo herken je kwade bedoelingen


mailsOp het internet surfen helaas ook mensen met kwade bedoelingen. Internetfraude is een zeer breed begrip en kan dan ook op verschillende manieren gepleegd worden. Hieronder enkele tips, zodat je bewust kunt gaan daten.

‘Bekenden’

Sommige oplichters bouwen eerst een band met je op voordat ze je vragen om geld over te maken. Dit doen ze vaak door jouw situatie te spiegelen. Daarna vragen ze je geld over te maken omdat ze in een bepaalde situatie zitten waar jij je wellicht goed in kunt vinden. Dus komt je date met een zielig verhaal over een erfenis waarop hij kans maakt of een familiebezoek waarbij hij jouw financiële bijdrage nodig heeft? Blijf alert, maak niet zomaar geld over en neem altijd contact op met het Pepper team. De betaling van je Pepper-lidmaatschap gebeurt trouwens op een veilige manier.

Valse e-mail

Internetoplichters gebruiken soms de naam, het logo en visuele identiteit van gerenommeerde bedrijven om jouw persoonlijke gegevens te ontlokken. Slachtoffers van zogenaamde phishing fraude worden vaak via een e-mail benaderd. In de mail staat een link die naar een valse website leidt. Zo’n e-mail ziet er heel betrouwbaar uit en lijkt te komen van een betrouwbare instantie. Je wordt aangemoedigd op de link te klikken of een bestand te openen (een interessante foto, film of muziekbestand) die geïnfecteerd is met malware. Malware is een verzamelnaam voor kwaadaardige software en fraudeurs gebruiken ze om in te breken op jouw computer en jouw persoonlijke gegevens te ontfutselen.

Tips! 

Criminelen worden steeds beter en gaan steeds geavanceerder te werk. Maar ook zij maken fouten.
– Een gerenommeerd bedrijf zal jou nooit vragen om per e-mail persoonlijke gegevens zoals creditcardnummer of wachtwoord door te geven. Wij ook niet!
– Een phishing mail herken je vaak doordat er taalfouten in zitten en ze onpersoonlijk zijn. Een mail kan nog steeds nep zijn, ook al staat jouw naam in de aanhef.
– Veel gerenommeerde bedrijven sturen nooit .zip bestanden die je moet downloaden.
– Fraudeurs proberen je op een link te laten klikken met dreigingen zoals: ‘je verliest je account’,’je pas wordt geblokkeerd’ etc.
– De link naar de website verwijst niet naar de echte site.
– Het verzendadres is geen kloppend e-mailadres.

En zo voorkom je malware

Je voorkomt een besmetting met malware door bewust te internetten.
– Open geen bestanden die je zomaar toegestuurd krijgt.
– Gebruik altijd originele software en geen illegale.
– Installeer een virusscanner op je computer en houd deze up to date.
– Zet ook de firewall van je besturingssysteem aan.
– Beveilig je internetverbinding door een wachtwoord aan te koppelen.
– Download regelmatig updates van besturingssystemen als voor andere programma’s op je computer.

Test je kennis

Consumentenbond heeft een test ontwikkeld waarmee je je kennis over gevaarlijke e-mails kunt testen. De test duurt ongeveer 5 minuten en is zeker een aanrader: Quiz Phishing

Extra informatie over nepmails en telefonische phishing.

Krijg je een e-mail met een vreemd verzoek of vraagt jouw date jou om geld over te maken, neem direct contact op met het Pepper team.

 

Nog meer succesverhalen

Singles van Nederland hebben Pepper tot hun favoriete
datingsite bekroond. We hebben de Thuiswinkel Award gewonnen
omdat we
hoog scoren op o.a. prijs/kwaliteit verhouding en
persoonlijke klantenservice. Lees hieronder meer over
ervaringen met Pepper.

Bekijk direct de leukste singles

Volg Ons

Volg Pepper op Facebook, Twitter, Pinterest en Google+